Gyakori kérdések

Miért kell megtisztítani és fertőtleníteni a kontaktlencsét?

A tisztítás eltávolítja a lencsére esetlegesen rárakódott üledékeket, szennyeződéseket, a fertőtlenítés elpusztítja a baktériumokat, más kórokozókat.

Miért korlátozott a lencse viselhetőségének ideje?

A szaruhártya (cornea), a szem tiszta része, nem tartalmaz vérereket, véredényeket. Azért érmentes, hogy akadálytalanul tudja továbbítani a fényt. Mivel a vérből így nem kaphat oxigént ez az élő szövet, a levegőből kell azt beszereznie. A kontaktlencse gátolja a corneához igyekvő oxigénáramlást, ezért a corneasejtek anyagcsere-folyamata megváltozik, a szövet megvastagodik, ezt a folyamatot ödémának nevezünk. A kontaktlencsék olyan anyagból készülnek, amely a lehető legtöbb oxigénmennyiséget engedi át. Ez azonban általában nem egyenlő azzal, ami kontaktlencse nélkül jutna el a szaruhártyáig, ezért a kontaktlencse viselési idejét az oxigénellátási korlátozáshoz kell igazítani.

Elveszíthetem-e a szememben a kontaktlencsét?

A válasz röviden: nem. A kötőhártya, a szem fehér részét (sclera) borító szövet zsákutcát képez a cornea szélétől a szemhéj szegélyéig. A lágy kontaktlencse néha összegyűrődhet, s ilyenkor nehéz megtalálni. A kontaktológus megtalálja, eltávolítja, majd visszahelyezi azt.

Honnan tudom, hogy kiesett a szememből a kontaktlencse?

Le kell takarni a másik szemet, hogy megállapítsuk a látásunk tiszta-e abban a szemünkben, amelyből úgy véljük, kiesett a lencse. Ha a kép elmosódott, homályos, akkor több mint valószínű, hogy a lencse vagy elmozdult a corneáról, vagy kiesett a szemből.

Honnan tudom, ha rossz szembe raktam a lencsét?

Ellenőrizzük a látásunkat mindkét szemnél külön-külön úgy, hogy letakarjuk a kezünkkel. Ha a kép nem tiszta, cseréljük ki a lencséket, és ellenőrizzük ismét a látást. Ha így sem sikerült eldönteni a kérdést, a kontaktológus segítségét kell kérni.

Honnan lehet tudni, hogy a lencse ki van fordulva?

A lágy lencse az ujj végére helyezve, normál állapotban gömb felszínű, kifordítva a szélük visszahajlik egy kicsit. Inkább tányérra hasonlít. A kemény lencse nem fordul ki.

Honnan tudom, hogy mikor kell megválnom eldobható lencsémtől?

A lencsék élettartamuk lejártával nem pusztítják el önmagukat automatikusan. Ha lejárt az idejük, a lencséket ki kell dobni, a kontaktológus és az útmutató javaslatának megfelelően. A használhatósági időt a kontaktlencse-viseléssel járó esetleges szövődmények minimalizálásához szabják meg, tehát azt be kell tartani!

Tárolhatom-e a lencséket csapvízben?

Nem!!! A vízben rengeteg szennyező mikro-organizmus található, például az acanthamoeba. A vízben tárolás a fertőtlenítést is teljesen eredménytelenné teszi. Ott megszűnik a fertőtlenítő hatás. A vízzel a kontaktlencsét igen fertőző mikroorganizmusoknak tesszük ki.

Tárolhatom-e a lencséket szárazon?

A lágy lencséket semmi esetre sem! A lágy lencse szárazon tárolva olyan lesz, mint a corn-flakes, recseg-ropog és eltörik, amikor megérintjük. A merev lencséket is tároló/fertőtlenítő oldatban kell tárolni a lencsék szennyeződésének csökkentése céljából.

Mennyi idő alatt lehet megszokni az új lencséket?

A lágy lencsét néhány perc alatt meg lehet szokni, de a viselhetőségi időt a kontaktológus határozza meg.

Hogyan kerülhetem el kontaktlencse-viselés közben a szemkiszáradást?

Kontaktlencséhez alkalmazható nedvesítőt (lubrikáns) kell használni. A sima “műkönny” nem megfelelő. Légkondicionált környezetben könnyen előfordulhat szárazság. Ha a nedvesítővel a probléma nem szűnik, konzultálni kell egy kontaktológussal.