Kontaktlencse

A világ lakosságának 50%-a látáskorrekcióra szorul. A szemüveg mellett egyre nagyobb teret hódít a kontaktlencse. A gyártási technológiák és az alapanyagok fejlődésének köszönhetően egyre szélesebb a választék, így napjainkban nemcsak a fiatalabb korosztály, hanem a 45 év felettiek látásproblémáira is megoldást kínál. Optikánkban színes-, egyfókuszú-, tórikus-, bifokális- és progresszív kontaktlencséket egyaránt illesztünk. A gyártók leginkább eldobható, / napi, két hetes és havi / kontaktlencséket forgalmaznak. Vannak, akik csak alkalmanként (sportoláshoz, szórakozás, nyaralás) viselnek kontaktlencsét, nekik egyértelműen a napi eldobható kontaktlencsét ajánljuk. Azt, hogy kinek milyen kontaktlencse a megfelelő, a kontaktológus dönti el. Nem minden lencse jó mindenkinek! Csak kontaktlencse vizsgálati eredmény alapján szabad lencsét vásárolni! Bár sokféle fajtájú és funkciójú lencse kapható, a lencse jellemzői (dioptria, görbület, átmérő) a szem méreteiőõl, állapotától és a fénytörési hiba mértékétől függenek. Tehát mint ilyenek egyediek, miden szemnél különbözőek, ezért még “szorult helyzetben” se kérjünk kölcsön kontaktlencsét!

Egyéni tulajdonságok és betegségek, mint pl. kötőhártya-gyulladás, kimondottan erős szemszárazság, az egyik szem hiánya és érzethiány a szaruhártyában, valamint a szem első része, a szemhéj vagy a szem körüli bőr megbetegedése komoly ellenjavallatot jelentenek, vagy csökkent tûrőképességet okozhatnak.

A lencsehordás lehetősége főleg attól függ, hogy a páciens könnye milyen minőségű és mennyiségű. Mivel a kontaktlencsék szabadon kell, hogy “ússzanak” a szemen, a könny mennyisége elegendő kell, hogy legyen ennek biztosítására. Másrészt a könnyek összetétele hatással van a lencsén megjelenő lerakódásra. Ennek mennyisége és kora határozza meg a lencsék átláthatóságát, a kényelemérzetet és a lencseviselés tűrését. Emiatt minden, ami befolyásolja a könnyfilmet, döntő hatással van a kontaktlencse viselésére. A száraz szem problémájával küzdő betegek ezért naponta csak néhány óráig vagy egyáltalán nem viselhetnek lencsét.

A könnyfilm gyengülése vagy összetételének változása különböző tényezőknek köszönhető. Többek között a cukorbetegségben szenvedők, akik hormonkészítményeket szednek vagy akik dohányoznak, gyakran kell, hogy vizsgálatnak vessék alá magukat. Hasonló a helyzet a terhes és szoptató anyákkal, mivel a gyakori hormonális változások sokszor a könnyréteg fehérjetartalmának növekedésével járnak, ami maga után vonja a lencséken lerakódott fehérje mennyiségi növekedését. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a felsorolt személyek nem viselhetnek kontaktlencsét. Állandó ellenőrzés alatt kell, hogy álljanak, hogy a megfelelő lencsét kapják, a legjobb viselési módot és cseregyakoriságot határozzák meg számukra.

Kontaktlencsék mindenkinek ajánlhatóak, akinek életmódja lehetővé teszi a higiénés szabályok betartását. Előfordul azonban, hogy a lencsék viselése nem ajánlott egyes személyek számára.