Hasznos tanácsok


Melyik szemüveg illik az arcformájához?

“Rémes látvány!” Talán Ön is tapasztalta már, hogy a kiválasztott keret felpróbálása során kiderül: a keret rémesen áll. A minőségi szemüveglencse és a kényelmes keret, illetve azok élettartamán túl, a legfontosabb az, hogy az Ön arcához leginkább illő keretet válasszon. Nem is olyan könnyű feladat ez a manapság megtalálható széles kínálat következtében. Bár a választásnál fontos az Ön ízlésvilága. Az arcunk formája is fontos szempont tehát, mielőtt megveszünk egy szemüveget. A tükör előtt állva ne sajnáljuk az időt a megfelelő keret kiválasztására! Az ovális arcúak a legszerencsésebbek, nekik ugyanis bármilyen szemüveg jól áll. Szív alakú arcformához nem érdemes nagyon karakteres, szögletes darabokat választanunk, és inkább a finomabb keretek között kell keresgélni. Ha a főbb arcvonásaink szögletesek, olyan keret mellett döntsünk, amely lágyítja vonásainkat. Ilyenek az ovális, lekerekített szélű lencsék, a vékony szárú, nem túl harsány keretek. Kerekded arc esetén a szögletes keret lesz a legszerencsésebb, mert erek ellensúlyozzák a túlságosan kerek vonásokat. Itt kell megemlíteni azt is, hogy bőrszínünk, hajviseletünk, sőt sminkünk is más-más típusú kerettel mutat jól. A szőke hajúak és világos bőrűek például vékonyabb, könnyedebb keretekben csinosabbak, míg a középbarna haj és a világos bőrszín is inkább a meleg színekkel mutat jól. Ezüstös, aranyos kereteket keressenek azok, akiknek sötét a hajuk és a bőrünk, míg az ősz hajkorona inkább a világos színű keretekkel mutat előnyös összképet.

A számítógép és a szem. Avagy mivel tudjuk kellemesebbé, és egészségesebbé tenni a monitor előtti munkát. Káros-e a számítógép-monitor a szemre?

Nincs rá tudományos bizonyíték, hogy a számítógép képernyője káros lenne a szemre, bár napjainkban egyre inkább előtérbe kerül ez a téma, hiszen mindannyian egyre több időt töltünk a számítógép előtt, és tudjuk, hogy a hosszas számítógéppel való munka során a szem elfárad, kellemetlen lehet és fájhat. Kiterjedt tesztek és vizsgálatok leszögezték, hogy a képernyő nagyon alacsony, vagy semmilyen káros ionizáló sugárzást (mint pl. a röntgen) sem bocsát ki, vagy nem ionizáló sugárzást (mint az ultraibolya) normál használati körülmények között. Tény, hogy a számítógép képernyője által kibocsátott ultraibolya sugárzás csak töredéke a neoncsövek által kibocsátottnak. A képernyőből eredő sugárzás jóval az alatt van, ami bármiféle hályoghoz vagy a szem károsodásához vezethet, akár egy egész élet során is. A hosszas monitorbámulás nemcsak a szemet fárasztja el, de fej- és nyakfájást is okozhat. Mindemellett a szemszárazság, illetve az égő, viszkető érzés sem ritka jelenség, amit gyakran igyekszünk megoldani recept nélkül kapható szemcseppek használatával.
Talán meglepő, de a felsoroltak egyesek szerint komplex szindrómát alkotnak, mely nevet is kapott a szakirodalomban: a számítógépes-látás szindróma (computer vision syndrome – CVS) a PC előtt dolgozók gyakori problémája.
Néhány ember állítja, hogy ha sokáig, több mint egy órát, ülnek a képernyő előtt, akkor ideiglenesen a fekete és fehér színeket nem látják tisztán, összemosódnak. (Ezt McCollough jelenségnek nevezik.) Ezek a színek jellemzően a számítógép képernyőjén megjelenő komplementer színek, melyeket, ha sokáig nézünk, akkor okozhat homályos látást, de ez a jelenség egyáltalán nem jelenti a szem betegségét, sérülését, vagy bármilyen károsodását.

Mérlegelni kell, hogy nincs-e szükség olyan szemüvegre, melyet kifejezetten számítógépezéshez kellene hordanunk. Kérjük minden esetben a szakember segítségét, aki számos tényező (a szemünk és a monitor közötti távolság, fényviszonyok, a szem fénytörési problémái, életkor stb.) figyelembe vételével segít megtalálni a megfelelő lencsét! Elképzelhető az is, hogy a szakember olyasvalakinek is javasolja a monitorszemüveg viselését, aki a hétköznapokban nem szemüveges!

A szemüveg öltöztet!

Gyermekként gyakran félünk szemüvegessé válni, egyesek, pedig olyan kicsi kortól hordják, hogy egészen megszokják, és ruhátlanul érzik magukat nélküle. A szemüveg sokáig negatívumot jelentett, mára azonban csodásan nézhetünk ki benne. Mindenképpen fontos, hogy a szemüvegkeret harmonizáljon arcformádhoz.

A keret színe nagyon fontos. De mindenképp meg kell nézni, milyen díszítő elemek vannak rajta, és összhatásában mely szín dominál benne. Olyan színt érdemes választani, amit gyakran hord az illető, ruházatban, vagy sminkben, és még inkább olyat, amely a hajszínhez is passzol. Ez alól kivétel, hogy szőke hajjal, egy fekete keret nagyon szép lehet, de pl. egy ezüstös keret, vakító szőke hajjal már nehezebben passzol össze, modellfüggő, míg egy arany, aranyozott keret nagyon is illik hozzá.

Ha még bizonytalan a szemüveg választásában, érdemes arra gondolni, hogy ez is egy ékszer, amelyet ha jól választ meg, akár egy gyönyörű nyaklánc, hibátlanul fogja ékesíteni!

Ha száraz a szemünk…

Van egy betegség, amelyet az orvosok a civilizáció újabb ártalmaként emlegetnek – ez a száraz szem tünetcsoport. A jelenség közvetlen kiváltó oka a könny mennyiségének csökkenése, esetleg összetételének megváltozása. A könnynek számos élettani feladata közül például a szaruhártya nedvesen tartását, a fertőző és a mechanikai sérüléseket okozó anyagok kimosását, antibakteriális és antivirális összetételét, nem utolsó sorban pedig optikai szerepét kell megemlíteni, ha erről a kellemetlen és egyre többeket érintő tünetről beszélünk. Amikor ezeket a funkciókat a könny valamilyen okból nem tudja ellátni, szemünket kezdetben csak zavaróan, később azonban egyre ártalmasabban száraznak érezzük.

A szemszárazságra a számítógép-, mobilhasználat negatív hatással van, hiszen a képernyőt figyelve ritkábban pislogunk, ezáltal a könnyfilm nem pótlódik megfelelő ütemben. Azonban bizonyos gyógyszerek (egyes béta-blokkolók, antidepresszánsok, szteroidos készítmények, nyugtatók, fogamzásgátlók) szedése vagy külső környezeti tényezők (dohányfüst, por, égéstermékek, kipufogógázok, klíma, esetleg kozmetikumok) is befolyásolják a könnyfilm állapotát, nem beszélve egyes (pl. zöldhályogellenes) szemcseppek hosszú távú használatának káros hatásairól. Ezeken kívül számos más tényező is hajlamosíthat szemszárazságra.
Az idősebbek gyakrabban panaszkodnak száraz szemre, hiszen alapvetően kevesebb könny termelődik náluk, valamit csökken a könny- és Meibom-mirigyek működése is. Tudni kell, hogy a szemszárazság számos szisztémás betegség kísérője is lehet. A könnytermelést befolyásolják továbbá a különböző hormonális változások (pl. menopauza), számos autoimmun (Sjögren-szindróma), reumatológiai (sokízületi gyulladás, köszvény), pajzsmirigy- és cukorbetegség, vagy éppen különböző fertőző betegségek és allergiák. Fontos kiemelni, hogy egyes refraktív sebészeti beavatkozások is okozhatnak száraz szemet.
Szemszárazság esetén mindig forduljon orvoshoz.
A panaszoknak megfelelően, személyre szabott módon többfajta módszer, különböző kombinációkban is alkalmazható. A legtöbb esetben a kezelés alapját a műkönnyek adják. Feladatuk a „súrlódás” és a panaszok csökkentése, valamint a sérült könnyfilm és annak koncentrációjának visszaállításával a kötő- és szaruhártya sejtjeinek helyreállítása.

Hogyan tisztítsa a szemüvegét?

A megfelelő szemüveg kiválasztása nem egyszerű feladat, de ha egyszer megtaláljuk a megfelelőt, többé már nem szívesen válunk meg tőle. Ha azonban hosszabb távon is élvezni szeretnénk az általa nyújtott előnyöket, fokozott figyelmet kell fordítani a helyes ápolásra, tisztításra, hiszen ezáltal meghosszabbíthatjuk kedvenc szemüvegünk hasznos élettartamát.

Szemüvege tisztítására a tiszta, mikroszálas kendő a legalkalmasabb. Ha ezt magánál hordja, akkor a szemüvegére rakódott port és a szennyeződést bármikor eltávolíthatja. Otthonában hideg, folyó víz alatt tisztíthatja szemüvegét, egy csepp mosogatószer segítségével (ne a bőrbarát fajtát válassza, mert az abban található balzsam síkos réteget képez a szemüvegen). Alternatív megoldásként optikánkban vásárolt szemüvegtisztító sprayt is használhat. Amennyiben szemüvege erősen szennyezett, keressen fel bennünket és mi megtisztítjuk Önnek.